Hjärnsmart i naturen


Devoted North i samarbete med Sápmi Nature

En vistelse på campen kombinerat med utbildning kan se olika ut beroende på ert specifika behov. Här beskrivs tillvaron under två dagar som den skulle kunna se ut för en grupp som besöker oss och samtidigt vill förstå mer av hur vi som människor utvecklats över tid, och hur det har påverkat våra hjärnor, och därmed också hur vi bäst gör för att arbeta och bete oss i linje med det – något urtidsmänniskan samt dagens naturfolk har en kunskap om, men som den moderna människan nästan glömt bort…


Efter en natts tågresa uppåt går transfern ut till campen, och vi ser redan efter vägen porten mot fjällvärlden öppna sig. Väl framme välkomnas vi med varm dryck och en rundtur i campen. Vi installerar oss i de lavvus, tältkåtor, som kommer att vara var och ens lugna rum och sovplats natten som kommer. Resterande tid i campen kommer att tillbringas allra mest utomhus, utan elektronik, inga datorer, inga smartphones, Ipads eller andra distraktioner. Vi blir lovade att omvärlden kommer i kontakt med oss ändå om det verkligen behövs.

Efter en välsmakande lunch, där Lennart visar prov på sin matlagningskonst med råvaror från naturens skafferi, är det dags för första utbildningspasset. Det händer något i oss människor när vi får tillbringa tid tillsammans med varandra, i goda samtal med naturen inpå oss. Med fjälluft i lungorna, renskinnsfäll under rumpan, ögonen som iakttar ljusspelet mellan träden är det svårt att behålla samma jäktade tempo som vi kom hit med.


Eftermiddagen är som gjord för att öppna upp våra sinnen, och skapa den bästa grunden för nyfiket lärande inom områden som känns mycket aktuella för oss som ledare. Hur tillvaratar vi hjärnans kapacitet på bästa sätt – inte bara här i skogen, utan hemma, på arbetsplatsen och i livet? Hur skapar vi de förutsättningar som behövs för att lyckas i en konkurrenssituation där förändringsbenägenhet är viktigt? Varför händer det titt som tätt att vi människor ”går i baklås” och vad kan vi göra åt det?


Middagsdax, och vi får genom Lennarts berättande ta del av den samiska kulturen, renskötseln, brukandet av naturen och lära oss att se de uråldriga, knappt märkbara spåren av människors liv i denna miljö. Efter middagen eldar vi i bastun och njuter en stund. Johanna menar att vi inte använder händerna så mycket till arbete nu som förr, och att vi skulle må bra av lite mer av den varan så därför bjuds vi att själva baka samiska glödkakor ”gahkku”, när det är dags för kvällsvickning. Vi sitter och äter de nybakta bröden runt elden och samtal med varandra. Sovdags blir i lagom tid för att samla nog många timmar välgörande sömn inför morgondagen.


Det första som händer på morgonen är att vi går ner till strandkanten. Där finns tid för att jorda sig, reflektera och lära av gårdagen. Därefter äter vi frukost. Förmiddagens utbildning hålls inne i en större lavvu eftersom vädret nu hunnit bli lite för busigt för att vara riktigt gynnsamt för lärande utomhus. Temat från gårdagen blir åter aktuellt, fokus ligger på hur vår hjärna fungerar och vad vi kan göra bättre som ledare med vetskap om detta. Vi reflekterar också över hur vi kan översätta detta till vår organisation och vår struktur. Vi lunchar och efter det används en del av eftermiddagen till gemensam reflektion, att ta vara på de viktigaste lärdomarna från dagarna och att tillslut återse våra teknikprylar innan det är dags att lämna campen. Det har varit två väldigt annorlunda dagar, och det känns som att vi kommer att minnas de lärdomar och kunskaper vi fick till oss på campen mycket bättre än något från en konventionell utbildning, kanske för att hjärnan varit med i större utsträckning än vanligt.


Det är en upplevelsebaserad utbildning utan digitala hjälpmedel. Bilder från vistelsen och utbildningspassen, litteraturtips och korta sammanfattningar delges efter utbildningen. Både innan och efter utbildningen får deltagarna tankeutmaningar att fundera på.